Podolini Németh Kálmán szobrászművész, fafaragó, gyűjteményes kiállítása.

Németh Kálmán a középkori faszobrászok kései utóda, a Krisztusfaragóké, Boldogasszony-idézőké, a szegény embert szeretettel átölelőké.


nk-1.jpg

Németh Kálmán
1903-1979

"Te fába faragod értelmed, érzelmed,
s a meghalt fa kezed által újra éled.
Ne csüggedj, higgy hited szerint;
e nélkül nem élhet, nem loboghat
e földön a lélek!"

Berda József
   Podolinból való,ahol nemcsak Krúdy Gyula regényalakjai élnek, hanem favágók, keménykötésű hegyi lakók. Az ő szellemüket őrizte hí- ven egész életében, s ezért érezzük, hogy szobrai egyaránt beletartoz- nak az európai képzőművészetbe és a magyar népművészetbe. Ezek a sorok eddig csak a szobrászt ünnepelték, de nem lenne méltó dolog, ha megfeledkeznénk alkotótársáról a fáról. Abban a világban, amelyet közénk hoz, fából volt minden, akárcsak a régi emlékeinkben. Fa a bölcsőnk, asztalunk, a koporsónk és a fejfánk.  Élő anyag, növekszik, nyújtózik, ágazik és évgyűrűk gyűlnek benne, mint az embereken az idő ráncai. Az emberi élet és a fa élete áthatják egymást, s ebből a nászból születnek szobrai, az élő szobrok.
   Ő maga nemcsak mestere, de tanára is a fafaragásnak, hosszú időn keresztül nevelte a fiatalokat. Mint a Szépművészeti Múzeum vezető restaurátora, számos remekművet mentett meg, fedezett fel, ekként gazdagítva a török-tatár, tűz, rombolás, háború okozta szegény- ségünket.
   Most pedig gondolatban üljünk be fóti otthonának kicsiny pincéjébe a lámpafény mellé. E padokon a magyar szellemi élet nagyjai ültek, gyakran történt, hogy " négy öt magyar " összehajolt. Figyeljük Németh Kálmánt, amint töretlen fényű, zamatos borából tölt, s   emeljük poharainkat szeretett Vörösmartynkat idézve, Németh Kálmán életére gondolva: " Ez jó mulatság, férfi munka volt. "


Tokaj, 1974. László Gyulawikipedia.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 3
Heti: 35
Havi: 151
Össz.: 26 050

Látogatottság növelés
Oldal: Németh Kálmánról
Podolini Németh Kálmán szobrászművész, fafaragó, gyűjteményes kiállítása. - © 2008 - 2017 - nemeth-kalman.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »